top of page

Wat is een EPC?

Een Energieprestatiecertificaat (EPC) informeert kandidaat-kopers en huurders hoe energiezuinig een bepaalde woning of appartement is.

Het EPC geeft inzicht in de energieprestatie van een gebouw met informatie over hoe de gevels, daken en vloeren zijn geïsoleerd, welke beglazing geplaatst werd en welke installaties aanwezig zijn.

Op het EPC wordt een label of energiescore en een kengetal vermeld.

Het kengetal geeft het berekende energieverbruik aan dat men per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte verbruikt en hangt af van de eigenschappen van het gebouw:
- Welke materialen werden gebruikt?
- Werd er isolatie in het dak, de muren en /of op de vloeren aangebracht?
- Heeft de woning enkele, dubbel of hoogrendementsglas?
- Welke installaties worden gebruikt voor het verwarmen van de woning?

 

Bij de berekening van het kengetal wordt geen rekening gehouden met het effectief energieverbruik of de gezinssamenstelling van de bewoners. Het kengetal is een richtwaarde en dus niet altijd een weerspiegeling van het verbruik dat wordt vermeld op uw energiefactuur.

Hoe hoger de score, hoe hoger het berekend energieverbruik.
Groen betekent een energiezuinige woning. Wanneer het kengetal zich in het rode deel van de balk bevindt, heeft de woning een hoog energieverbruik en kan er best worden bekeken welke energiebesparende maatregelen kunnen worden aanbevolen.

 

Op het EPC worden naast het kengetal ook een aantal energiebesparende aanbevelingen vermeld. Deze energiebesparende voorbeelden zijn niet verplichtend maar geven enkele aanbevelingen die nuttig kunnen zijn om de woning energiezuiniger te maken.

Bepaalde energiezuinige investeringen komen bovendien in aanmerking voor een subsidie of een premie. Voor een overzicht kan u terecht op www.premiezoeker.be . Vaak kunt u ook langsgaan bij de dienst stedenbouw of ruimtelijke ordening van uw gemeente voor meer informatie.

Onderaan op het EPC staat ook steeds de datum vermeld tot wanneer het EPC geldig is.

Het EPC bij verkoop en verhuur van woongebouwen is maximaal 10 jaar geldig.
 Wanneer er verbouwingswerken werden uitgevoerd of de woning werd in de loop van de geldigheidsduur van het EPC geïsoleerd, kan het nuttig zijn om opnieuw een energieprestatiecertificaat te laten opmaken. De woning zal dan een betere score meekrijgen.

Wat met een kantoor, praktijk, … binnen de woning?

Wanneer woningen worden verkocht of verhuurd waarin ook een niet-residentiële functie (zoals een kantoor, winkel, dokterspraktijk, …) is gehuisvest, mag het niet-residentiële gedeelte worden opgenomen bij de opmaak van het EPC van de woning, maar dit is niet verplicht. Voordat het kan worden opgenomen moet er wel voldaan worden aan enkele voorwaarden:
- Het niet-residentiële gedeelte kleiner is dan 800 m³,
- De ruimte moet kleiner zijn dan het woongedeelte,
- En het niet-residentiële gedeelte moet binnen het beschermd volume vallen.

Via https://apps.energiesparen.be/epc-wegwijzer-2020 kan u zelf nakijken welk EPC u nodig heeft.

bottom of page